Koninkrijksteam opent EK tegen Oostenrijk

Door: Rogier van Zon Categorie: Actueel, EK dames, Nieuws 2021
Het Nederlands Koninkrijksteam start het EK tegen Oostenrijk.
Het Nederlands Koninkrijksteam start het EK tegen Oostenrijk.
Foto: © Fred Versluis

De nationale ploeg van Oostenrijk is op zaterdag 27 juni de eerste tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam op het Europees kampioenschap softbal voor vrouwen. Het EK wordt gespeeld in de Italiaanse Friuli Venezia-Giulia regio. Vijf landen hebben zich afgemeld voor de 22e editie van de Europese titelstrijd.

In eerste instantie was het de bedoeling om het Europees kampioenschap met 22 landen volgens een nieuwe opzet te organiseren. Daarbij was de top 8 van het vorige EK direct geplaatst voor de tweede ronde. Uit voorzorg zien echter vijf landen af van deelname aan het EK. Groot-Brittannië, de nummer drie van de vorige editie, is daardoor deze maand de grote afwezige. Ook Griekenland (zevende in 2019) en Ierland (achtste in 2019) zijn afwezig. Net als de nationale teams van Zwitserland en België

De zeventien resterende landen zijn nu, op basis van de eindrangschikking van het vorige EK, ingedeeld in vier nieuwe poules. Elk land start het toernooi in de eerste ronde. In die eerste ronde worden in Poule B achtereenvolgens Oostenrijk (in Ronchi dei Legionari), Duitsland (in Castions di Strada) en Litouwen (in Cervignano) de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.

Interlands

Van alle drie deze teams verloor het Koninkrijksteam nog nooit. Tegen Oostenrijk speelde Oranje zes officiële interlands. Van Litouwen werd de enige eerdere interland met 16-0 gewonnen. Nederland en Duitsland stonden zeventien keer eerder tegenover elkaar. Waaronder zes keer vorig jaar en tweemaal vorige maand. Ook aanstaande zondag is Duitsland voor twee oefeninterlands in Hengelo de tegenstander.

De nummers één en twee uit de vier poules van de eerste ronde worden voor de tweede ronde opgedeeld in twee nieuwe poules. Als het Koninkrijksteam in de eerste ronde poulewinnaar wordt, treft Oranje in de tweede ronde in Castions di Strada de nummer 1 uit Poule C en de nummers 2 uit Poule A en D.

Finale

Elk team speelt in de tweede ronde dan eerst drie wedstrijden tegen de teams uit de eigen poule. En vervolgens in de derde ronde nog eens drie wedstrijden tegen de teams uit de andere poule. De twee teams met de meeste overwinningen plaatsen zich voor de finale die wordt gespeeld op zaterdag 3 juli om 20.30 uur. De winnaar van het Europees kampioenschap plaatst zich voor de Wereldspelen van 2022 in Birmingham (Alabama).

De wedstrijden worden gespeeld in de vijf Italiaanse steden Ronchi dei Legionari, Castions di Strada, Porpetto, Cervignano, Castions delle Mura. De duels uit de tweede ronde en de finaleronde vinden plaats in Ronchi dei Legionari en Castions di Strada, waarbij Castions di Strada het strijdtoneel wordt voor onder meer de finale en de wedstrijd om het brons.

Poule A

 • Italië
 • Rusland
 • Polen
 • Hongarije
 • Bulgarije

Poule B

 • Nederlands Koninkrijksteam
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • Litouwen

Poule C

 • Tsjechië
 • Israël
 • Kroatië
 • Denemarken

Poule D

 • Spanje
 • Frankrijk
 • Oekraïne
 • Slowakije

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht via het contactformulier.

Trefwoorden:

Verwante artikelen