WBSC schrapt wereldkampioenschap

Door: Rogier van Zon Categorie: Actueel, Nieuws 2020, Wereldspelen 2022
Het laatste WK softbal werd in 2018 gehouden in Chiba (Japan).
Het laatste WK softbal werd in 2018 gehouden in Chiba (Japan).
Foto: © WBSC

Het wereldkampioenschap softbal van 2021 gaat niet door. Dat besluit heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vandaag bekendgemaakt. De WBSC wil hiermee alle aandacht geven aan de Olympische Spelen en de Wereldspelen. De winnaar van de Wereldspelen mag zich over twee jaar de nieuwe wereldkampioen noemen.

De zeventiende editie van het WK softbal stond op het programma voor 2021. Doordat de Olympische Spelen zijn verplaatst naar 2021 moest ook een nieuwe datum worden gevonden voor het WK. Het WK uitstellen met een jaar was voor de WBSC geen optie. In dat jaar keert softbal na negen jaar terug op de Wereldspelen.

Om alle aandacht te geven aan het softbaltoernooi op de Wereldspelen, heeft de WBSC besloten om het eerstvolgende WK softbal pas te houden in 2023, wanneer de 18e editie van het WK zou plaatsvinden. Daarmee worden de Olympische Spelen en de Wereldspelen de belangrijkste internationale toernooien in respectievelijk 2021 en 2022. Het softbaltoernooi tijdens de Wereldspelen krijgt bovendien de status van het wereldkampioenschap, waarbij de winnaar zich een jaar lang wereldkampioen mag noemen.

Kwalificeren

Voor de Olympische Spelen wist het Nederlands Koninkrijksteam zich niet te plaatsen. Voor de Wereldspelen kan Oranje zich nog wel kwalificeren. Daarvoor geldt het Europees kampioenschap van volgend jaar als kwalificatiemoment. Alleen de Europees kampioen verdient een ticket voor de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham (Alabama). Deze Wereldspelen worden in 2022 gehouden van 7 tot en met 17 juli.

Gastvrouw de Verenigde Staten, Japan (wildcard), Canada, Mexico, Taiwan, China en Australië hebben zich via de vorig jaar gehouden Olympische kwalificatietoernooien al verzekerd van deelname aan de Wereldspelen.

Bijdrage

Het eerstvolgende wereldkampioenschap wordt gehouden in 2023. Aan de Women’s World Cup nemen in dat jaar zestien teams deel. “Door dit besluit krijgt het softbal met de Olympische Spelen in 2021, de World Games in 2022 en de World Cup in 2023 grote mondiale toptoernooien in de komende drie jaar”, licht WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari de keuze voor het schrappen van het WK in 2021 toe. “We kunnen hiermee onze bijdrage leveren aan het harmoniseren van de internationale sportkalender en alle focus richten op de Olympische Spelen van 2021.”

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht via het contactformulier.

Trefwoorden:

Verwante artikelen