Softbalsters naar achtste plaats van de wereld

Door: Rogier van Zon Categorie: Nieuws 2016, WK dames 2016
In het Canadese Surrey schreef Oranje in juli van dit jaar WK-historie.
In het Canadese Surrey schreef Oranje in juli van dit jaar WK-historie.
Foto: © Fred Versluis

Ondanks een historische vierde plaats op het afgelopen wereldkampioenschap is het Nederlands Koninkrijksteam gezakt op de wereldranglijst. Oranje is op de nieuw bekendgemaakte lijst van de zevende naar de achtste plaats gegaan. Daarmee is Nederland nog wel het beste Europese land van de wereld. De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Japan.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de nieuwe wereldranglijst voor het dames softbal bekendgemaakt. De ranglijst is door de wereldfederatie op de schop genomen om extra evenementen mee te kunnen laten tellen, waaronder het U19 wereldkampioenschap. De resultaten van de afgelopen vier jaar worden meegeteld voor de noteringen.

Dat besluit heeft het Nederlands Koninkrijksteam moeten bekopen met zelfs een daling op de wereldranglijst. En dat terwijl de nationale ploeg van bondscoach Juni Francisca in juli van dit jaar zich in het Canadese Surrey nog voor het eerst in de historie bij de beste vier landen van de wereld wist te plaatsen. Op dat WK werd onder meer gewonnen van Brazilië dat op de ranglijst zeven plaatsen steeg naar de elfde positie, van Mexico dat vier plaatsen klom tot de tiende plek op de wereldranglijst en van Nieuw-Zeeland dat met een stijging van drie plaatsen nu zelfs vijfde van de wereld is.

Nieuwe rekenmethode

Het Nederlands Koninkrijksteam is niet het enige slachtoffer van de nieuwe rekenmethode. Ook de Verenigde Staten, die tijdens het wereldkampioenschap Japan versloegen, wisten niet te stijgen. De Amerikaanse softbalsters blijven met slechts 36 punten achterstand tweede achter Japan, dat zowel bij het heren en dames honkbal als bij het dames softbal de ranglijst aanvoert.

Wel is Nederland nog altijd het beste Europese land op de wereldranglijst. Europees kampioen Italië daalde drie plekken en staat nu twaalfde. De Tsjechische softbalsters verloren eveneens drie plekken en volgen op een dertiende plaats. De hoogste nieuwe binnenkomer zijn De Filipijnen, die op de ranglijst debuteren met een zeventiende plaats. In totaal zestien landen zijn nieuw opgenomen op de wereldranglijst, waaronder de Europese landen Oostenrijk (18), Griekenland (19), Frankrijk (24) en het Aziatische Zuid-Korea (26).

Ranglijst (per 10 oktober 2016)

1. Japan (3798 punten)
2. Verenigde Staten (3762 punten)
3. Canada (3042 punten)
4. Australië (2862 punten)
5. Nieuw-Zeeland (2616 punten)
6. China (2262 punten)
7. Puerto Rico (2196 punten)
8. Nederland (1978 punten)
9. Chinese Taipei (1966 punten)
10. Mexico (1784 punten)

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht via het contactformulier.

Verwante artikelen